
Přemýšlíte o tom, jaké jídlo vybrat na svatební hostinu? Máme pro vás tip na skvělou českou klasiku. Tu si v moderním pojetí můžete vychutnat v brněnském Konfit Restaurantu. Chuť i elegantní foodstyling předčí vaše očekávání a přesvědčí vás o tom, že ani tradiční kuchyně nemusí být nudná.
„Původně byla na tomhle místě italská restaurace a zhruba před třemi lety prostor převzal můj bratr David. Ten chtěl vytvořit dobrou restauraci s tradiční českou, nebo lépe řečeno rakousko-uherskou kuchyní, ke které máme oba vztah už od malička,“ vysvětluje motivaci k založení restaurace Martin Rusňák, který působí v Konfitu jako hlavní manažer. Podle jeho slov zabere spoustu času si doma uvařit třeba dobrou svíčkovou a může to být oříšek i pro zkušeného kuchaře. Navíc italských nebo asijských restaurací je v Brně celá řada, a proto nakonec zvítězil nápad postavit restauraci na tradiční české gastronomii.
„Když za mnou přišel bratr, abych vedl tuhle restauraci, vzal jsem to jako
výzvu. S prací v gastronomii jsem měl před tím zkušenost jen z doby
studií, ale protože jsem nadšený, i když amatérský kuchař a miluji
českou kuchyni, rozhodl jsem se, že do toho půjdu. Kdyby to byla nějaká
zahraniční kuchyně, asi bych váhal víc,“ říká o svém startu
Martin.
I když začátky nebyly snadné, podařilo se restauraci vybudovat dobré
jméno a dnes v Brně patří mezi jedny z nejlepších podniků.
V jídelníčku najdete kromě oblíbených českých jídel, jako je
například kachna se zelím, svíčková, nebo řízek také sezonní nabídku,
která se pravidelně mění. „Máme tady dva skvělé brněnské kuchaře, se
kterými vždy ladíme aktuální jídelníček. A protože moje maminka a
babička jsou skvělé kuchařky, už se i několikrát stalo, že se do
nabídky promítly naše rodinné recepty,“ vypráví Martin. „A protože
se jmenujeme Konfit, připravujeme samozřejmě i konfitované speciality.
Konfitování je vlastně způsob přípravy masa, kdy ho pečeme ve vysoké
vrstvě tuku, maso je tak perfektně šťavnaté a měkké. Je to potom
lahůdka. Za naše největší speciality považuji konfitovanou hovězí
oháňku, kachnu či vepřovou lopatku,“ dodává Martin.
Restaurace je velmi vkusně zařízená a působí útulně, ale bez problémů
tady uspořádáte svatební hostinu i pro šedesát hostů. „Ať už na
společenské akce, nebo svatby jsme samozřejmě vybaveni. Kapacita je sice
omezená, ale záleží na tom, jak se svatba či akce pojme. Pokud není
potřeba, aby všichni seděli a jedná se například o nějaký večerní
raut, kapacita se tím navyšuje. Navíc v letních měsících máme
otevřenou zahrádku, která je ve dvoře, takže je vhodná i pro uzavřenou
společnost. Catering mimo restauraci neděláme. Je to specifická disciplína.
Chceme se držet perfektní kvality jídla, kterou víme, že můžeme
garantovat tady v restauraci“ vysvětluje hlavní manažer.
Velkou předností podniku jsou i vína. V nabídce mají jak vína ze
zahraničí, tak z Česka. „Jsme na Moravě, a když vaříme klasickou
českou kuchyni, musíme tady mít i naše vína. Postupně jsme se dostali do
fáze, kdy máme v nabídce vína ze všech moravských oblastí. Z řadou
místních vinařů udržujeme i velice přátelské vztahy a jezdíme za nimi
na vinice. To je pro mě velmi důležité, abych měl s našimi dodavateli
osobní kontakt,“ říká Martin.