
TIP NA SKVĚLÉ SVATEBNÍ MÍSTO: STATEK V OSAMOCENÉM ÚDOLÍ
Často se stává, že nadšení z krásných a lákavých obrázků penzionů, stodol nebo chalup z katalogů nebo webů, zkazí návštěva v realitě. Ještě horší však je, když snoubenci vystřízliví až ve svatební den a zjistí, že sice design hotelu je překrásný, ale personál protivný a jídlo, na fotkách vyšperkované foodstylisty, není k jídlu. My pro vás vybíráme jen taková svatební místa, se kterými máme tu nejlepší zkušenost a testujeme je na vlastní kůži. Na doporučení fotografa Víti Maliny a kameramana Petra Nováka jsme se vydali na poetické místo na Statek Samsara v Klepačově u Blanska.
Svatební fotograf Víťa Malina a kameraman Petr Novák jsou žádaní a zkušení profíci. V průběhu několika svatebních sezón projeli republiku křížem krážem a poznali desítky svatebních míst. Někde se cítili skvěle, jinde měli špatné zkušenosti. Statek Samsara u Blanska je však okouzlil hned při první návštěvě.
Už jen cesta do Klepačova moravskými vesničkami je půvabná. Projedete Blanskem okolo průmyslových areálů, vystoupáte do kopce a otevře se před vámi pohádkové panoráma s výhledem do údolí. „Ten příjezd sem je překvapivý, jako kdybyste prošli nějakým kouzelným zrcadlem a ocitli se v jiném světě. Jste vlastně v opuštěném údolí a vůbec nemáte pocit, že jste dvacet kilometrů od Brna. Kdo má rád přírodu a cestování, zaručeně si to tady užije,“ říká fotograf Víťa Malina, když společně s kameramanem Petrem Novákem procházíme statkem a míjíme hlavní budovu.
Bývalou zemědělskou usedlost s členitými pozemky majitelé opravili ve
stylu horské chaty. Samsara je sanskrtský výraz pro kruh života a je
synonymem pro znovuzrození, což je velmi symbolické. Kde jinde tedy oslavit
lásku a zrod manželství než právě tady? A nespornou výhodou je, že tady
můžete uskutečnit obřad, hostinu i párty. Všechno pěkně pohodlně na
jednom místě v malebné přírodě kousek od Moravského krasu.
„Tady je ovocný sad, kde se většinou konají obřady,“ ukazuje Víťa
směrem ke stromům bez listí při procházce areálem. A právě tohle místo
nasycené moudrostí věků jako by bylo stvořené pro svatební ceremoniály.
Scházíme dolů do údolí k ohradám s ovcemi, kozami a lamami. I díky nim
místo působí lehce exoticky.
„Podívejte, vypadá to tady jako z nějaké pohlednice,“ ukazuje Víťa na
vlnitou cestičku vedoucí okolo ohrad se zvířaty směrem k chatě. „Když
tady fotím portréty nevěsty a ženicha, je to taková jistota, že to dobře
dopadne. Je to tady všude velmi fotogenické, ať si stoupnete kdekoliv, nikdy
nešlápnete vedle,“ vysvětluje Víťa a Petr ho doplňuje. „Všechno to
tady máte pěkně po ruce. Dá se fotit na louce, nebo v lese a krásné
místo na fotky je třeba támhle u borovic.“
Vede svíčková a vývar
Je mlha. Ale i když je zataženo, vlezlá zima a drobně prší, má to tady
neuvěřitelnou atmosféru a údolí je naplněné předvánočním sentimentem.
„Byl jsem v různých hotelích a penzionech, kde to bylo velmi příjemné,
ale pořád jste na kraji města, nebo na vesnici, kde vidíte sousední domky.
Tady je to vlastně opuštěné údolí, v létě s velmi romantickou a
v zimě s nostalgickou atmosférou,“ popisuje svou zkušenost Víťa.
„Na statku jsem poprvé fotil svatbu v srpnu 2017. Byla to menší letní
svatba a už tenkrát mě zaujalo, jak všechno do sebe zapadá, jak se
báječně doplňuje exteriér a interiér. I když bylo velké vedro, prostory
vevnitř byly příjemné a horko nikdo moc nevnímal.“
Kameraman Petr statek poprvé navštívil před necelým rokem. „To jsem točil zimní svatbu a potkali jsme se na ni společně s Víťou. Byla tady super nálada. Svatebčané byli více pospolu a užívali si jeden druhého. Mělo to krásnou rodinou atmosféru.“
To už vcházíme dovnitř chaty, kde si v útulné místnosti s krbem, která
připomíná kolibu, dáváme čaj a kluci testují zdejší speciality.
„Vaří z lokálních surovin, spolupracují s okolními farmáři a
místními pěstiteli. Jedl jsem tady steaky, hovězí žebra, svíčkovou,
v létě maso z grilu a nikdy jsem nebyl zklamaný, právě naopak, vždycky
to bylo výborné,“ vypráví o svých gurmánských zážitcích Víťa. Po
chvíli se však v rámci objektivity rozpovídá i o drobných nevýhodách.
„Svatby se většinou konají ve velkém sále, který je udělaný velmi
prakticky a funkčně, dokonale však nezapadá do konceptu statku a světlo
zářivek nemá úplně romantickou náladu. Tyhle drobnosti se ale dají dohnat
kvalitním foťákem a vhodnou výzdobou,“ usmívá se fotograf.
Fotograf Víťa Malina a kameraman Petr Novák
Možná vás bude zajímat, jak by Víťa s Petrem ohodnotili místo na
stupnici od jedné do desíti. Kolik bodů by tedy statek od zkušených
svatebních profíků dostal? „Pro mě je to top, takže deset. Je tady
skvělý servis, pěkné místo a výborná kuchyně. Samozřejmě pro každou
veselku to není. Malá svatba o čtyřech lidech by se tady ztratila a
luxusní svatba by se také hodila jinam. Tady je to ideální místo na
středně velikou pohodovou rodinou veselku,“ shrnuje Víťa. I Petr by
statek ohodnotil velmi vysoko. „Dal bych devět bodů, je to velmi příjemné
místo,“ říká.
Praktické dotazy nám zodpovídá manažerka Lenka Straková, která
přichází k našemu stolu. „Do hlavního sálu se vejde padesát až
osmdesát svatebčanů. Záleží na tom, jak se uspořádá. Je na
snoubencích, jestli si pronajmou jen sál, nebo celý areál. K přenocování
tady máme devět pokojů a dohromady dvacet sedm lůžek včetně čtyř
přistýlek.“ S veselkami tady mají bohaté zkušenosti a snaží se
o vstřícný přístup. Jen v uplynulé svatební sezóně se na statku
odehrálo téměř šedesát svateb. „Nejžádanějším jídlem byla
klasická svíčková a vývar s domácími nudlemi a knedlíčky,“ popisuje
manažerka požadavky na slavnostní tabuli. Podle ní svatebčané oceňují
také chutný raut a v létě speciality z grilu.
Dále si prý pochvalují prostorné terasy a velké parkoviště. „Máme
i wellness. Zpestření je to třeba pro nevěstu. Když přijede
s kamarádkami den před veselkou zdobit sál, mohou si večer společně
užít vířivku nebo saunu,“ uzavírá Lenka Straková. Pronájem areálu na
den stojí 26.000 korun.