
RYCHLÉ A VÝBORNÉ DEZERTY NA ROZLUČKU, SVATBU I OSLAVU: CITRONOVÉ A MALINOVÉ SKLENIČKY A ETON MESS
Sezóna sladkých jahod a malin je ideální dobou na lehké dezerty do skleničky. Ty ocení nejen svatebčané, ale i kamarádi na rozlučce se svobodou, nebo hosté na oslavě narozenin. Příprava tohoto úžasně barevného a velmi lahodného pohoštění je jednoduchá a nezabere tolik času. Výsledek je přitom ohromný. Jednotlivými recepty vás provede oblíbená plzeňská cukrářka Kristýna Petráková (Svět podle Kristin), kterou při vaření nafotila Michaela Smetanová.
FOTO: Michaela
Smetanová
SKLENIČKY ETON MESS
Ingredience
250 g čerstvých jahod
1 lžíce moučkového cukru
250 ml šlehačky
Na pusinky:
70 g bílků
130 g krupicového cukru
špetka soli
Tip: Výborné pusinky seženete také v obchodě M&S.
FOTO: Michaela
Smetanová
Příprava:
Pusinky dělám už dlouho podle cukrářky Míši z dortů Mifa a musím
říct, že jsou super. Na pekáček vyložený pečícím papírem
rozprostřete cukr a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte
5 minut. Mezitím si vyšlehejte z bílků a soli tuhý sníh. Nesmíte ale
přešlehat, proto šlehejte raději na malý výkon. Do sněhu po lžících
přidávejte cukr vytažený z trouby. Šlehejte dalších 5 až 7 minut.
Vložte do sáčku se zdobící špičkou a na pečící papír nastříkejte
pusinky, nebo je tvarujte pomocí lžíce. V troubě je sušte při 70–80 °C
asi 1–2 hodiny v závislosti na velikosti pusinek. Správně upečená
pusinka jde lehce sundat z plechu, ale ještě nehnědne.
FOTO: Michaela
Smetanová
Jahody na eton mess rozmixujte s cukrem tyčovým mixerem.
Vychladlé hotové pusinky si rozlámejte na kousky v závislosti na velikosti sklenic.
Ve větší misce si vyšlehejte ledově vychlazenou šlehačku. Jen opatrně, abyste z ní neměli máslo, nesmíte ji tedy přešlehat. Doporučuji přidat do šlehačky odpovídající množství ztužovače.
Do skleniček postupně vrstvěte pusinky, rozmixované jahody a vyšlehanou
šlehačku. Střídejte, dokud není sklenice plná. Zdobte jahodami, pusinkami,
a když seženete, listy a květy jahodníku.
Pozor: Poslední krok, tedy chystání do skleniček, si dobře načasujte, protože pusinky se ve šlehačce po nějaké době rozpustí.
FOTO: Michaela
Smetanová
CITRONOVÉ SKLENIČKY
Ingredience
Na korpus:
odřezky čokoládového korpusu (lze nahradit čokoládovými sušenkami)
Na citronový krém, lemon curd: 4 žloutky
70 g cukru (bílého či lépe třtinového)
50 g másla
70 ml citronové šťávy
kůra ze 2 bio citronů
Na mascarpone krém (univerzální pro citronové i malinové skleničky):
500 g mascarpone
250 g tvarohu
125 ml šlehačky
100 g cukru moučky (případně více dle chuti)
Tip: Pokud máte málo času, nebo se vám nechce do vaření citronového krému, výborný lemon curd koupíte i v řetězci M&S.
FOTO: Michaela
Smetanová
Příprava:
Nejprve si přichystejte lemon curd, ideálně den předem. Tento krém je
snadný a zvládnou ho i začátečníci. Pozor si dejte pouze při strouhání
citronové kůry. Tady platí, že méně je někdy více! Strouhejte jen
žlutou část kůry, bílá je hořká a mohla by vám krém zkazit. Citrusy
před použitím samozřejmě důkladně omyjte!
Všechny výše uvedené ingredience dejte do žáruvzdorné misky a postavte ji do vodní lázně. Za občasného míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne do konzistence hustého pudinku. Bude ho asi o trošku více, než budete potřebovat, ale to nevadí, v lednici vám vydrží i dva týdny. U nás je tak populární, že ho ujídáme lžičkou. Skvělý recept jsem kdysi našla na stránkách Kitchenette.
FOTO: Michaela
Smetanová
Při přípravě korpusu použijte recept na váš oblíbený čoko-piškot,
brownies nebo jiný výborný čokoládový dort. Případně použijte kakaové
sušenky, hodí se třeba Derby. Korpus nalámejte na drobné kousky, sušenky
rozdrťte přes mikrotenový sáček kuchyňským válečkem.
Na bílý krém smíchejte mascarpone, šlehačku, tvaroh a cukr. Šlehejte do
té doby, než se vám vytvoří krásný, hladký a polotuhý krém, se kterým
naplníte skleničky.
Když budete mít krém hotový, začněte vrstvit. Střídejte rozdrobený
čokoládový korpus nebo kakaové sušenky, citronový krém a marcarpone
krém. Úplně nejlépe vám to půjde cukrářským sáčkem. Zdobila jsem
čerstvou marakujou a maceškou. Stejně hezky budou skleničky vypadat
s plátkem citronu.
FOTO: Michaela
Smetanová
MALINOVÉ SKLENIČKY
Ingredience
Na korpus:
balení máslových sušenek
Na malinový rozvar:
500 g mražených malin
cukr podle chuti
FOTO: Michaela
Smetanová
Na mascarpone krém (stejné ingredience jako u citronových
skleniček):
500 g mascarpone
250 g tvarohu
125 ml šlehačky
100 g cukru moučky (případně více dle chuti)
FOTO: Michaela
Smetanová
Příprava:
Mražené maliny svařte s cukrem, který přidávejte podle chuti. Malinový
rozvar následně přepasírujte přes sítko, nebo rozmixujeme tyčovým
mixerem. Před použitím nechte vychladnout.
FOTO: Michaela
Smetanová
Mascarpone krém si připravte stejně jako u předešlého receptu. A také
při vrstvení postupujte stejně, jen střídejte máslové sušenky, malinový
rozvar a krém. Dozdobte jedlými kvítky a ovocem podle vaší fantazie.
Kristýna Petráková, která tvoří pro Svět podle Kristin, je nadaná cukrářka, floristka a dekoratérka. Na receptu obrazově spolupracovala s fotografkou Michaelou Smetanovou.