RYCHLÉ A VÝBORNÉ DEZERTY NA ROZLUČKU, SVATBU I OSLAVU: CITRONOVÉ A MALINOVÉ SKLENIČKY A ETON MESS
FOTO: Michaela Smetanová

RYCHLÉ A VÝBORNÉ DEZERTY NA ROZLUČKU, SVATBU I OSLAVU: CITRONOVÉ A MALINOVÉ SKLENIČKY A ETON MESS

Inspirace
AUTOR: red.
DATUM: 06/06/2019

Sezóna sladkých jahod a malin je ideální dobou na lehké dezerty do skleničky. Ty ocení nejen svatebčané, ale i kamarádi na rozlučce se svobodou, nebo hosté na oslavě narozenin. Příprava tohoto úžasně barevného a velmi lahodného pohoštění je jednoduchá a nezabere tolik času. Výsledek je přitom ohromný. Jednotlivými recepty vás provede oblíbená plzeňská cukrářka Kristýna Petráková (Svět podle Kristin), kterou při vaření nafotila Michaela Smetanová.

FOTO: Michaela Smetanová

SKLENIČKY ETON MESS

Ingredience

250 g čerstvých jahod

1 lžíce moučkového cukru

250 ml šlehačky

Na pusinky:

70 g bílků

130 g krupicového cukru

špetka soli

Tip: Výborné pusinky seženete také v obchodě M&S.

FOTO: Michaela Smetanová

Příprava:
Pusinky dělám už dlouho podle cukrářky Míši z dortů Mifa a musím říct, že jsou super. Na pekáček vyložený pečícím papírem rozprostřete cukr a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 5 minut. Mezitím si vyšlehejte z bílků a soli tuhý sníh. Nesmíte ale přešlehat, proto šlehejte raději na malý výkon. Do sněhu po lžících přidávejte cukr vytažený z trouby. Šlehejte dalších 5 až 7 minut. Vložte do sáčku se zdobící špičkou a na pečící papír nastříkejte pusinky, nebo je tvarujte pomocí lžíce. V troubě je sušte při 70–80 °C asi 1–2 hodiny v závislosti na velikosti pusinek. Správně upečená pusinka jde lehce sundat z plechu, ale ještě nehnědne.

FOTO: Michaela Smetanová

Jahody na eton mess rozmixujte s cukrem tyčovým mixerem.

Vychladlé hotové pusinky si rozlámejte na kousky v závislosti na velikosti sklenic.

Ve větší misce si vyšlehejte ledově vychlazenou šlehačku. Jen opatrně, abyste z ní neměli máslo, nesmíte ji tedy přešlehat. Doporučuji přidat do šlehačky odpovídající množství ztužovače.



Do skleniček postupně vrstvěte pusinky, rozmixované jahody a vyšlehanou šlehačku. Střídejte, dokud není sklenice plná. Zdobte jahodami, pusinkami, a když seženete, listy a květy jahodníku.

Pozor: Poslední krok, tedy chystání do skleniček, si dobře načasujte, protože pusinky se ve šlehačce po nějaké době rozpustí.

FOTO: Michaela Smetanová

CITRONOVÉ SKLENIČKY

Ingredience

Na korpus:

odřezky čokoládového korpusu (lze nahradit čokoládovými sušenkami)

Na citronový krém, lemon curd: 4 žloutky

70 g cukru (bílého či lépe třtinového)

50 g másla

70 ml citronové šťávy

kůra ze 2 bio citronů

Na mascarpone krém (univerzální pro citronové i malinové skleničky):

500 g mascarpone

250 g tvarohu

125 ml šlehačky

100 g cukru moučky (případně více dle chuti)

Tip: Pokud máte málo času, nebo se vám nechce do vaření citronového krému, výborný lemon curd koupíte i v řetězci M&S.

FOTO: Michaela Smetanová

Příprava:
Nejprve si přichystejte lemon curd, ideálně den předem. Tento krém je snadný a zvládnou ho i začátečníci. Pozor si dejte pouze při strouhání citronové kůry. Tady platí, že méně je někdy více! Strouhejte jen žlutou část kůry, bílá je hořká a mohla by vám krém zkazit. Citrusy před použitím samozřejmě důkladně omyjte!

Všechny výše uvedené ingredience dejte do žáruvzdorné misky a postavte ji do vodní lázně. Za občasného míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne do konzistence hustého pudinku. Bude ho asi o trošku více, než budete potřebovat, ale to nevadí, v lednici vám vydrží i dva týdny. U nás je tak populární, že ho ujídáme lžičkou. Skvělý recept jsem kdysi našla na stránkách Kitchenette.

FOTO: Michaela Smetanová

Při přípravě korpusu použijte recept na váš oblíbený čoko-piškot, brownies nebo jiný výborný čokoládový dort. Případně použijte kakaové sušenky, hodí se třeba Derby. Korpus nalámejte na drobné kousky, sušenky rozdrťte přes mikrotenový sáček kuchyňským válečkem.



Na bílý krém smíchejte mascarpone, šlehačku, tvaroh a cukr. Šlehejte do té doby, než se vám vytvoří krásný, hladký a polotuhý krém, se kterým naplníte skleničky.



Když budete mít krém hotový, začněte vrstvit. Střídejte rozdrobený čokoládový korpus nebo kakaové sušenky, citronový krém a marcarpone krém. Úplně nejlépe vám to půjde cukrářským sáčkem. Zdobila jsem čerstvou marakujou a maceškou. Stejně hezky budou skleničky vypadat s plátkem citronu.

FOTO: Michaela Smetanová

MALINOVÉ SKLENIČKY

Ingredience

Na korpus:

balení máslových sušenek

Na malinový rozvar:

500 g mražených malin

cukr podle chuti

FOTO: Michaela Smetanová

Na mascarpone krém (stejné ingredience jako u citronových skleniček):

500 g mascarpone

250 g tvarohu

125 ml šlehačky

100 g cukru moučky (případně více dle chuti)

FOTO: Michaela Smetanová

Příprava:
Mražené maliny svařte s cukrem, který přidávejte podle chuti. Malinový rozvar následně přepasírujte přes sítko, nebo rozmixujeme tyčovým mixerem. Před použitím nechte vychladnout.

FOTO: Michaela Smetanová

Mascarpone krém si připravte stejně jako u předešlého receptu. A také při vrstvení postupujte stejně, jen střídejte máslové sušenky, malinový rozvar a krém. Dozdobte jedlými kvítky a ovocem podle vaší fantazie.

FOTO: Michaela Smetanová

Kristýna Petráková, která tvoří pro Svět podle Kristin, je nadaná cukrářka, floristka a dekoratérka. Na receptu obrazově spolupracovala s fotografkou Michaelou Smetanovou.