INSPIRACE OD CAT & COOK

INSPIRACE OD CAT & COOK

Inspirace
AUTOR: Magdaléna Lišková
DATUM: 07/11/2018

První dort upekla ve dvanácti letech a vaření se stalo už v dětství její vášní. Talentovaná kuchařka Ivana Jindřichová založila před třemi lety food blog Cat & Cook a v září vydala první knížku o vaření. Ve světě báječných pokrmů a sladkých dezertů je jako doma. Jaká ale byla její cesta k úspěšnému blogu?

„Nejzásadnější krok pro mě byl, když jsem dala výpověď. Dělala jsem eventovou manažerku, ale chtěla jsem se naplno věnovat blogu. Bylo hodně těžké vzdát se té jistoty a materiálních výhod, které plynou z pravidelného příjmu. Nikdy bych to bez podpory přítele nezvládla,“ říká úspěšná blogerka Ivana Jindřichová. Druhý zásadní krok přišel, když se na jaře rozhodla, že si sama vydá kuchařku, bez účasti nakladatelství. „Byl to sice odvážný krok, ale nechtěla jsem, aby mi někdo mluvil do toho, jak bude kuchařka ve finále vypadat, a i když jsem věděla, že to bude náročné jak časově, tak finančně, šla jsem do toho,“ říká o svém rozhodnutí Ivana.


Kuchařka Cat & Cook, kde je přehledně popsáno 70 receptů, vyšla v září na počest kočky Mindy, která Ivaně dělá v kuchyni parťáka. A na křtu knížky, který se uskutečnil v pražském Berlin baru, si řada jejích známých pochvalovala, že všechno klape jako perfektně naplánovaná svatba. Ivana si totiž všechno zařizovala sama. Od výzdoby a květin až po servírování několika jídel navařených podle receptů z kuchařky. Nejúspěšnějším receptem z knihy jsou koblihy plněné vanilkovým krémem. A jsou to právě sladká jídla, která Ivanu spojují se svatbami nejvíce. Řadě kamarádek totiž peče svatební dorty.


Co teď letí?
„Nedělám dorty na zakázku, protože se nechci živit pečením dortů, je to pro mě hrozný stres. Hlavní úkol vidím v tom, že lidi učím vařit. Jsem ale ráda, když mi kamarádky věří a svěří mi něco tak důležitého, jako je svatební dort. I když mám pocit, že se jim při veselce už nevěnuje tolik pozornost jako kdysi,“ komentuje blogerka.


„Ideální je, když mi kamarádky řeknou jen nějakou představu. Jakou chtějí, aby měl dort příchuť, jak by měl vypadat a jinak mi nechají volnou ruku. Takové pečení mě potom baví ze všeho nejvíce a můžu tak zužitkovat i načerpanou inspiraci,“ říká Ivana o svatebních dortech.


Právě hledání inspirace je pro ni při pečení důležité. „Nejčastěji koukám na Instagram a na tutoriály na Youtube. U toho jsem schopná strávit hodiny a hodiny,“ líčí Ivana, která stále sleduje nejnovější směry. „Teď je třeba trend ustupovat od tři a více patrových dortů. Je podle mě rozhodně lepší, když má dort jen dvě patra a je jich na velké svatbě více. Vypadá to potom lépe. Taky jsem ráda, že se zase začínají vracet do módy potahované dorty,“ popisuje Ivana a pokračuje ve výčtu módních stylů. „Nejsem jejich fanoušek za každou cenu, ale moc se mi líbí třeba mramorové, nebo se teď hodně dělají vodovkové a betonové vzory. Co se u nás zatím moc nevidí, ale přijde mi to perfektní, jsou perlové dorty.“

A je u nás někdo, kdo podle Ivany dělá dorty opravdu skvěle? „Je to určitě PunkRockCakes a Mia cakes and sweets. Od Mii bych si i jednou nechala udělat svatební dort a vím, že bych jí nechala úplně volnou ruku.“

V jednoduchosti je krása
Kromě svatebních dortů jsou teď populární i sladké bary. Jak je ale udělat hezky? To je podle Ivany těžký úkol. „Úplně nejhorší je, když se někdo snaží zkombinovat moderní dezerty s těmi tradičními. To nikdy nevypadá dobře. Mě se teď hodně líbí třeba potahované máslové sušenky. Ty mohou být mramorové, nebo se do nich dají vyrazit iniciály novomanželů. Samozřejmě makronky jsou skvělé vždycky. Hezké jsou i dortíčky ve tvaru nanuků. Podle mě vypadá rozhodně lépe moderní pojetí, ale ve finále, kdybych si měla vybrat, co si na svatbě dám, vyberu si to tradiční. Na své svatbě bych proto měla raději dvě místa. Jedno pro ty tradiční koláčky a buchty a někde dál bych potom měla krásné, moderní, nazdobené dezerty a dorty.“


A zatímco u dezertů by se Ivana přikláněla i k tradiční české kuchyni, v případě slavnostního oběda by to tak určitě nebylo. „Tradiční česká kuchyně je těžká, takže bych to nechtěla riskovat. Rozhodně by záleželo na tom, jestli bych se vdávala v létě, nebo v zimě. Kdybych měla svatbu v zimě, šla bych do francouzského menu.


Třeba cibulačka, hovězí bourguignon a jako dezert makronky. Na to bych ale ve vedrech chuť neměla, takže v létě by to byla italská kuchyně. Třeba špagety carbonara a nějaké bruschetty. Mám jen strach, že nebudu mít odvahu svěřit vaření do rukou někoho jiného a budu si to chtít uvařit sama.“