UŽ MÁTE DORT NA SVATBU? I TAKHLE MŮŽE VYPADAT VÁŠ SWEET BAR! EXKLUZIVNĚ VÁM PŘINÁŠÍME PRVNÍ KOLEKCI SVATEBNÍCH DORTŮ A DEZERTŮ OD ŠPIČKOVÉ ČESKÉ CUKRÁŘKY
FOTO: Jan Voharčík - studio VOKO

UŽ MÁTE DORT NA SVATBU? I TAKHLE MŮŽE VYPADAT VÁŠ SWEET BAR! EXKLUZIVNĚ VÁM PŘINÁŠÍME PRVNÍ KOLEKCI SVATEBNÍCH DORTŮ A DEZERTŮ OD ŠPIČKOVÉ ČESKÉ CUKRÁŘKY

Inspirace
AUTOR: Karolína Lišková
DATUM: 18/04/2019

Adéla Srbová alias Adie dorty patří na české gastronomické scéně k respektovaným odbornicím na sladké. Znát jí můžete z televizního pořadu na Mňam TV, z časopisu Albert, kde má rubriku, nebo z oblíbených workshopů. Hlavně však vede svou vlastní zakázkovou výrobu, kde peče úžasné dorty a dezerty, jejichž chuti se jen máloco vyrovná. Letos přišla s nápadem navrhnout sladkou kolekci pro nadcházející svatební sezónu. Jak by měl podle Adie vypadat a chutnat svatební rok 2019?

„Moc ráda bych se vydala cestou minimalismu, elegance, a kromě perfektní chuti se také chci zaměřit na luxusní design,“ říká devětadvacetiletá Adéla Srbová. Ta se snaží hlavně ukázat, že v cukrařině existují i jiné možnosti než populární a žádané nahé dorty s vanilkovým krémem a hromadou ovoce.

Jak sama říká, sladkou kolekci, která je složená ze tří částí a obsahuje dorty i minidezerty na sweet bary, vytvořila hlavně proto, aby inspirovala snoubence. „Baví mě experimentovat s různými ingrediencemi, materiály a tvary, abych dosáhla co nejlepší chuti a také vzhledu. Ona je ta cukrařina tak trochu alchymie,“ usmívá se Adéla, která pracuje jen s kvalitními surovinami. Kouzlo jejich dezertů však spočívá i v nápaditém a pečlivě promyšleném designu. „Celý život se pohybuju v uměleckém světě, a i to se promítá do mé práce.“

FOTO: Jan Voharčík – studio VOKOFOTO: Jan Voharčík – studio VOKO

Bílá elegance
„Světové trendy se v letošní sezóně ubírají klasičtější cestou a já se je snažím následovat,“ vysvětluje talentovaná cukrářka. „Baví mě si pohrávat s různými texturami, které jsem se pak snažila zakomponovat do vizuálu klasické bílé svatby,“ popisuje Adéla, která si pro tento koncept vybrala smetanové a jemné ovocné příchutě. Styling: Michal Emmer, dorty a dezerty: Adie dorty

FOTO: Jan Voharčík – studio VOKOFOTO: Jan Voharčík – studio VOKO

Pikantní glamour
Druhá část kolekce se nese v odstínech šedé s růžovými detaily. „Nevěsty si dnes většinou pečlivě vybírají, v jakých barvách bude jejich svatba. Tmavý koncept doslova vybízí ke stylu glamour. Chtěla jsem ukázat zákaznicím, že lze popustit uzdu fantazii, že se nemusí striktně držet zajetých kolejí a že lze vymyslet i něco zajímavého, jednoduchého přitom velkolepého, na co svatební hosté dlouho nezapomenou.“ Cukrářka navíc všechny dezerty kombinovala s růžovým pepřem. „Křupnutí do pikantního pepře skvěle doplňuje sladkou chuť a vine se jako zlatá nitka celým tmavým konceptem. Baví mě kořeněné příchutě a věřím, že si tahle netradiční a přitom velmi delikátní kombinace najde fanoušky i mezi svatebčany.“ Styling: Michal Emmer, dorty a dezerty: Adie dorty

FOTO: Jan Voharčík – studio VOKOFOTO: Jan Voharčík – studio VOKO

Folklórní barevné Mexiko
Ve třetí části kolekce si cukrářka pohrála s barevným tiskem. „Spolupracuji s tiskárnou, kde na fondánové listy dokáží vytisknout jakoukoliv grafiku, kterou jim pošlu. Když zvolím jednoduchý tvar, dekor může být složitější. A na dortech, sušenkách, minidezertech to vypadá krásně. Je to novinka, se kterou bych chtěla v letošním roce více pracovat. Otevírá to totiž celou řadu možností. Vytisknout se dají nejen mexické motivy, ale třeba dekor klasického cibuláku. Ten styl sladkého baru rázem báječně propojí s českou tradicí. Na svatbu, která se odehrává na vesnici nebo v přírodě se to báječně hodí.“ Styling: Michal Emmer, dorty a dezerty: Adie dorty

FOTO: Eliška Fischerová – Khiria

Adéla Srbová alias Adie dorty
„Za to, že jsem se stala cukrářkou asi může moje máma, protože ona je skvělá kuchařka. Vždycky dobře vařila a ráda pekla. Odtud asi pochází základní kámen mého vztahu k cukrařině,“ vysvětluje Adéla. Ta vystudovala design interiéru na vysoké škole v Ústí nad Labem. Klíčová, ale pro ni byla stáž v Anglii, kterou absolvovala ještě v průběhu studia. Tam objevila bistra a pestrou britskou gastroscénu a naplno u ní propukla vášeň k jídlu a propadla pečení. Později si proto doplnila znalosti i studiem kuchařského učňovského oboru a hledala způsob jak spojit jídlo a design. Čtyři roky se živila jako foodstylistka a zároveň při zaměstnání pekla sladké dobroty pro rodinu, přátelé a známé. Nakonec se ale rozhodla, že se cukrařinou bude živit, a vydala se na profesionální dráhu. Už pět let vede svou zakázkovou výrobu.