
UŽ MÁTE DORT NA SVATBU? I TAKHLE MŮŽE VYPADAT VÁŠ SWEET BAR! EXKLUZIVNĚ VÁM PŘINÁŠÍME PRVNÍ KOLEKCI SVATEBNÍCH DORTŮ A DEZERTŮ OD ŠPIČKOVÉ ČESKÉ CUKRÁŘKY
Adéla Srbová alias Adie dorty patří na české gastronomické scéně k respektovaným odbornicím na sladké. Znát jí můžete z televizního pořadu na Mňam TV, z časopisu Albert, kde má rubriku, nebo z oblíbených workshopů. Hlavně však vede svou vlastní zakázkovou výrobu, kde peče úžasné dorty a dezerty, jejichž chuti se jen máloco vyrovná. Letos přišla s nápadem navrhnout sladkou kolekci pro nadcházející svatební sezónu. Jak by měl podle Adie vypadat a chutnat svatební rok 2019?
„Moc ráda bych se vydala cestou minimalismu, elegance, a kromě perfektní chuti se také chci zaměřit na luxusní design,“ říká devětadvacetiletá Adéla Srbová. Ta se snaží hlavně ukázat, že v cukrařině existují i jiné možnosti než populární a žádané nahé dorty s vanilkovým krémem a hromadou ovoce.
Jak sama říká, sladkou kolekci, která je složená ze tří částí a obsahuje dorty i minidezerty na sweet bary, vytvořila hlavně proto, aby inspirovala snoubence. „Baví mě experimentovat s různými ingrediencemi, materiály a tvary, abych dosáhla co nejlepší chuti a také vzhledu. Ona je ta cukrařina tak trochu alchymie,“ usmívá se Adéla, která pracuje jen s kvalitními surovinami. Kouzlo jejich dezertů však spočívá i v nápaditém a pečlivě promyšleném designu. „Celý život se pohybuju v uměleckém světě, a i to se promítá do mé práce.“
FOTO: Jan
Voharčík – studio VOKO
FOTO: Jan
Voharčík – studio VOKO
Bílá elegance
„Světové trendy se v letošní sezóně ubírají klasičtější cestou a
já se je snažím následovat,“ vysvětluje talentovaná cukrářka. „Baví
mě si pohrávat s různými texturami, které jsem se pak snažila
zakomponovat do vizuálu klasické bílé svatby,“ popisuje Adéla, která si
pro tento koncept vybrala smetanové a jemné ovocné příchutě. Styling:
Michal Emmer, dorty a dezerty: Adie dorty
FOTO: Jan
Voharčík – studio VOKO
FOTO: Jan
Voharčík – studio VOKO
Pikantní glamour
Druhá část kolekce se nese v odstínech šedé s růžovými detaily.
„Nevěsty si dnes většinou pečlivě vybírají, v jakých barvách bude
jejich svatba. Tmavý koncept doslova vybízí ke stylu glamour. Chtěla jsem
ukázat zákaznicím, že lze popustit uzdu fantazii, že se nemusí striktně
držet zajetých kolejí a že lze vymyslet i něco zajímavého, jednoduchého
přitom velkolepého, na co svatební hosté dlouho nezapomenou.“ Cukrářka
navíc všechny dezerty kombinovala s růžovým pepřem. „Křupnutí do
pikantního pepře skvěle doplňuje sladkou chuť a vine se jako zlatá nitka
celým tmavým konceptem. Baví mě kořeněné příchutě a věřím, že si
tahle netradiční a přitom velmi delikátní kombinace najde fanoušky i mezi
svatebčany.“ Styling: Michal Emmer, dorty a dezerty: Adie dorty
FOTO: Jan
Voharčík – studio VOKO
FOTO: Jan
Voharčík – studio VOKO
Folklórní barevné Mexiko
Ve třetí části kolekce si cukrářka pohrála s barevným tiskem.
„Spolupracuji s tiskárnou, kde na fondánové listy dokáží vytisknout
jakoukoliv grafiku, kterou jim pošlu. Když zvolím jednoduchý tvar, dekor
může být složitější. A na dortech, sušenkách, minidezertech to vypadá
krásně. Je to novinka, se kterou bych chtěla v letošním roce více
pracovat. Otevírá to totiž celou řadu možností. Vytisknout se dají nejen
mexické motivy, ale třeba dekor klasického cibuláku. Ten styl sladkého baru
rázem báječně propojí s českou tradicí. Na svatbu, která se odehrává
na vesnici nebo v přírodě se to báječně hodí.“ Styling: Michal
Emmer, dorty a dezerty: Adie dorty
FOTO: Eliška
Fischerová – Khiria
Adéla Srbová alias Adie dorty
„Za to, že jsem se stala cukrářkou asi může moje máma, protože ona je
skvělá kuchařka. Vždycky dobře vařila a ráda pekla. Odtud asi pochází
základní kámen mého vztahu k cukrařině,“ vysvětluje Adéla. Ta
vystudovala design interiéru na vysoké škole v Ústí nad Labem. Klíčová,
ale pro ni byla stáž v Anglii, kterou absolvovala ještě v průběhu
studia. Tam objevila bistra a pestrou britskou gastroscénu a naplno u ní
propukla vášeň k jídlu a propadla pečení. Později si proto doplnila
znalosti i studiem kuchařského učňovského oboru a hledala způsob jak
spojit jídlo a design. Čtyři roky se živila jako foodstylistka a zároveň
při zaměstnání pekla sladké dobroty pro rodinu, přátelé a známé.
Nakonec se ale rozhodla, že se cukrařinou bude živit, a vydala se na
profesionální dráhu. Už pět let vede svou zakázkovou výrobu.