CHYSTÁTE SLADKÝ BAR NA SVATBU? OCHUTNEJTE MISTROVSKÉ DEZERTY

CHYSTÁTE SLADKÝ BAR NA SVATBU? OCHUTNEJTE MISTROVSKÉ DEZERTY V CENTRU BRNA

Inspirace
AUTOR: Magdaléna Lišková
DATUM: 03/01/2019

Před více jak šesti lety založili Michal a Gabriela Hrubcovi značku Votre plaisir. Jejich cesta k cukrařině nebyla snadná, ale na jejím konci jsou krásné, a navíc výborné dezerty a dorty, po jejichž ochutnání srdce každého fajnšmekra zaplesá. Jejich tartaletky, makronky i tajemné dorty plné překvapení na svatbu, oslavu nebo večírek jsou bezesporu vrcholem cukrářského umění.

„Jídlo nás s manželem vlastně svedlo dohromady, a když jsme začali uvažovat, že chceme dělat něco společně, rozhodli jsme se pro cukrařinu,“ vypráví Gabriela Hrubcová, když si společně povídáme o jejich rozjezdu. „Ono to vyplynulo nějak přirozeně. Na návštěvě u švagra v Jižní Americe jsme vyzkoušeli skvělou citronovou tartaletku a ta nám tak zachutnala, že jsme si řekli, že tohle chceme dělat v Česku,“ popisuje.

Jak ale přiznává, nebylo to vůbec jednoduché. S manželem totiž věděli, že se poctivou cukrařinu nemají kde naučit, a tak jim nezbývalo nic jiného než samostudium. „Hodně jsme za jídlem cestovali, učili se z knih, ale nejvíce nám samozřejmě dala metoda pokus – omyl. Vždy jsme něco upekli a čekali, jak to dopadne,“ usmívá se cukrářka. Společně s manželem se nakonec zaměřili na francouzské zákusky a speciality.


Netrvalo to dlouho a jejich práce přinesla první úspěchy. V Praze začali prodávat na farmářských trzích a už po půl roce otevírali vlastní výrobnu. Jejich dezerty si okamžitě našly mnoho fanoušků a jejich popularita rostla. Proto si v centru Prahy otevřeli první cukrářský butik podobný těm, které najdete třeba v Paříži.


„Když to vypadalo, že jde vše podle našich představ, přišla pohroma a kvůli havárii vody jsme museli zavřít. Protože bylo jasné, že už znovu neotevřeme, domluvili jsme se na spolupráci se sítí restaurací Ambiente a několik měsíců jsme se usilovně snažili najít vhodné prostory pro nový butik. To se ale nepodařilo a všechny tyhle události nás vlastně dovedly až sem do Brna,“ vypráví Gabriela.


Od podzimu loňského roku duo Votre plaisir tvoří dobroty v nové brněnské cukrářské výrobně, která je součástí ELSNER bistra. To se rozhodla založit Simona Elsnerová, která má s podnikáním v gastronomii bohaté zkušenosti.


„Koncept bistra navazuje na moje zkušenosti se zážitkovou gastronomií, kterou jsme od 2009 vytvářeli v brněnském KOISHI restaurantu. Povědomí o významu kvality jídla se mezitím v naší společnosti významně zvedlo. Chci poctivou a dobrou kuchyni s důrazem na prvotřídní suroviny přiblížit širší vrstvě lidí. Aby se ti, kteří žijí ve zrychleném městském prostředí, měli častěji příležitost se normálně najíst,“ říká o záměru Simona.


Celá realizace projektu bistra trvala zhruba dva roky a Simona se už v průběhu příprav snažila shánět cukráře. „Byla jsem domluvená s jednou slečnou, která se chtěla ve svých cukrářských dovednostech vylepšit. Přišla tehdy za mnou a řekla, že se ji moc líbí koncept Votre plaisir. Tak jsme se na tom s Hrubcovými začali domlouvat, ale cukrářka se nakonec rozhodla, že dá přednost rodinnému životu. A mně se Michal s Gábinou tak zalíbili, že jsem jim nabídla, aby se přesunuli z Prahy k nám do Brna,“ usmívá se Simona.


Potom proběhla jedna krátká schůzka v Praze a vše nabralo už poměrně rychlý spád. „Přestěhovali jsme se do Brna a teď tady pečeme kromě našich dezertů i snídaňové koláče a spoustu chleba z kvásku a bio mouky, na kterém stojí denní menu bistra,“ popisuje Gabriela.


Díky ELSNER bistru tak mají manželé Hrubcovi dostatečný prostor pro uplatnění svého potenciálu. „Snažíme se vždy o to, aby naše dorty a vlastně veškeré sladké bylo něčím jedinečné. Pro budoucí nevěsty a ženichy jsme schopni upéct téměř vše, ať už jde o nějaké cukrovinky na sladký bar, nebo dorty,“ říká cukrářka.


Protože už sám název značky – Votre plaisir – napovídá blízký vztah manželů Hrubcových k Francii, jsou i sladké dobroty, které pečou na svatby, často inspirovány právě zemí galského kohouta. Dokonce, jak sama Gabriela přiznává, často si je páry najdou právě proto, že upečou i dezerty, které jen málokdo svede. Po jejich rukama tak vzniká opravdové sladké umění.


„Je pro nás hodně důležité, aby lidé naše dorty společně sdíleli, takže jsme byli nadšení, když se nám jednou podařilo, že si pár na svatbu objednal opravdu velký dort a potom nám přišla fotka, jak všech padesát hostů stojí u dortu a všichni ho společně jedí lžící. Tohle nás potom nejvíce těší,“ uzavírá Gabriela.